Тази вечер президентът на САЩ Джо Байдън започва разговори с лидерите на осемте

...
Тази вечер президентът на САЩ Джо Байдън започва разговори с лидерите на осемте
Коментари Харесай

Байдън ще разговаря с лидерите на 8 държави от Югоизточна Азия

Тази вечер президентът на САЩ Джо Байдън започва диалози с водачите на осемте страни от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), които участват на двудневна среща на високо ниво във Вашингтон, на която американският държавен глава е хазаин, съобщи Асошиейтед прес. Това ще е първата среща на групата в Белия дом. А на следващия ден водачите ще вземат участие в по-официални диалози в Държавния департамент.

Форумът се организира в миг когато президентската администрация усилва напъните си да показва, че Съединени американски щати не са се отказали от фокуса си върху Тихоокеанския район, даже когато се посветили на проблемите, произлизащи от нашествието на Русия в Украйна.

На форума участват Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Сингапур, Тайланд и Виетнам. Лидерите на другите страни от АСЕАН – Мианма и Филипините, не се чака да участват.

Специалната среща на АСЕАН е директно преди заминаването на Байдън идната седмица на посещаване в Южна Корея и Япония. Това ще бъде първата му аудиенция в Азия като президент и по време на нея той ще беседва с водачите на двете страни. По време на обиколката си Байдън ще се срещне и с водачите от стратегическия съюз, прочут като „ Куад “ и включващ с изключение на Съединени американски щати, и Австралия, Индия и Япония.

В началото на мандата си Байдън се опита да сложи по-голям акцент върху „ Куад “ и подобряването на връзките с тихоокеанските страни в миг, в който Китай продължава да бележи напредък. За американския президент Китай е най-голямата опасност за икономическата и националната сигурност на Съединени американски щати.

Байдън даде обещание, че американската външна политика ще се концентрира повече върху Тихоокеанския район, само че неговият опит за съживяването на американската тактика в тази тенденция се усложнява в този момент от най-сериозните сражения в Европа от Втората международна война насам. В последните месеци сраженията в Украйна гълтам по-голямата част от вниманието на външната политика на Съединени американски щати, отбелязва АП.  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР